Eri aikakausien sisustustyylit ja näihin sopivat valaisimet


Historia näkyy elämässämme eri osa-alueilla. Myös sisustusta voi tarkastella historiallisesta näkökulmasta, ja jopa oman lempi sisustustyylin voi löytää historiaa kaivellen. Nettilamppu sivuilta löydät kauniita valaisimia lähes jokaiseen tyyliin. Osa valaisimista on enemmän kuin valaisimia – näitä voi käyttää jopa sisustuselementteinä

Renessanssi, barokki ja rokokoo ovat tyylisuuntauksia, jotka eivät välttämättä tänä päivänä näy laajasti suomalaisten kodeissa – Barokkityylisiä rakennuksia ovat esimerkiksi Versailles, ja mahtailevaa ja isoa rakennustyyliä ei juurikaan suomessa tänä päivänä seurata. Barokille tyypillistä oli kuitenkin runsas koristelu, ja esimerkiksi pienet kauniit astiat sekä kattokruunut. Vaikka esimerkiksi runsasta kullankäyttöä on hankala noudattaa tämän päivän sisustuksesta, voi barokkiajalta adoptoida omaan tyyliinsä kauniit kattokruunut, jotka sopivat niin olohuoneeseen kuin keittiön pöydän yllekin luomaan ylellistä tunnelmaa.

Mennään eteenpäin – entäs vintage sisustustyyli?

Vintagea edustavat sisustuksessa vanhat elämää nähneet elementit – toisaalta efektiä voi myös luoda valitsemalla tämän tyylisiä esineitä. Vintagekodissa voi nähdä erikoisia tapettivalintoja. Keittiössä kaapeista saattaa löytyä jonkinlaista kuviota – harvoin kaapistot ovat vain yksinkertaisia niin kuin modernissa kodissa. Keittiöön voi valita jonkin mielenkiintoisen kattolampun. Vintage tyyliin kuuluvat oleellisena osana pöytä valaisimet, joita on erimuotoisia ja värisiä. Vintage tyylissä voi jo käyttää suhteellisen rohkeasti erilaisia värejäkin – pastellisävyt voivat auttaa halutun tyylin luomisessa.

Retrovalaisimet

Verrattuna vintageen, retrotyyli on entistä hauskempi, vilkkaampi ja sisältää villejä maaleja ja kirkkaita värejä. Se on vintagetyylistä seuraava, ja vaikutteet tulevat 1950, -60 ja -70 luvuilta. Retrotyyliin kuuluu omaperäisyys ja vapaus. Tähän genreen voit yhdistellä suhteellisen edullisesti sisustuselementtejä esimerkiksi second hand liikkeistä. Retrotyyliin on valaisimet kuitenkin helpointa ja turvallisinta etsiä uutena. Retro sisustustyyliin sopii parhaiten esimerkiksi metallinen jalka – tai kattolamppu. Jos haluat olla oikein rohkea, voit osaa lampun jossakin erikoisemmassa värissä, vaikkapa keltaisena.

Tämän päivän trendit

On hankalaa sanoa, mikä on tänä päivänä kaikista sisustustrendeistä suosituin Suomessa. Moni yhdistääkin kotonaan useampaa eri tyyliä, mutta suomalaisia koteja tarkastellessa voimme nähdä, että tyypillistä on runsas vaaleiden sävyjen käyttö ja valoisan tilan kaipuu. Tämä voikin oikeastaan johtua siitä, että Suomessa suuren osan vuodesta ollessa pimeää, kaipaamme valoa. Toisaalta myös tunnelmavalaistus on tärkeää, sillä illallisilla tai leffaillassa perheen kesken voi olla mukavampaa, jos valaistusta saa hieman himmennettyä.

Tyylejä onkin viime aikoina sekoiteltu suhteellisen rohkeasti, ja esimerkiksi kirkkaampia värejä on otettu osaksi sisustusta. Laventeli ja mintunvihreä trendaavat pienissä sisustuselementeissä, ja täten voit esimerkiksi pohtia ostavasi värillisen lampunvarjostimen.

Tämän vuoksi oikeanlaisten valaisimien valinta on hyvin tärkeää. Haluat sitten sisustaa kotisi enemmän skandinaaviseen tai maalaisromanttiseen tyyliin, valojen tehokkuus ja lämpötila voi vaikuttaa tunnelmaan kotona.

Sen lisäksi että tarvitsemme erityisen paljon valoa pimeinä aikoina, uutena trendinä on etätyö. Monen tunnin istuminen kotona samassa huoneessa vaatii laadukkaan valaistuksen, sillä etenkin ruutua tuijottaessa silmät väsyvät todella helposti. Kannattaakin siis panostaa esimerkiksi laadukkaaseen pöytävaloon, tai jopa kirkasvalolamppuun. Myös esimerkiksi kattoon asennettava kohdistinvalo voi olla kätevä.

Vaikka trendejä on hyvä seurata, valaisimet ovat oleellinen osa sisustusta ja täten niiden ostamisessa kannattaa harkita tarkkaan käytännöllisyyttä ja laatua. Graafiset muodot ja rottinki ovat olleet jo kauan trendikkäitä. Yksinkertainen valaisin on kätevä sijoitus, sillä se pysyy trendikkäänä vuodesta toiseen. Mikäli haluat leikitellä erilaisilla valaisimilla, voit kokeilla esimerkiksi rohkeampia pöytävalaisimia, joita voit sitten tarpeen tullen vaihdella matalammalla kynnyksellä.